Valresultatet

Det slutgiltiga valresultatet ska publiceras i eftermiddag, men efter att 60% av diplomaternas, sjömännens och soldaternas röster räknats (de sista rösterna, vi är uppe i någonting runt 99.9% av rösterna)  ser siffrorna ser ut så här:

Likud Beitenu 31, Yesh Atid (Yair Lapid) 19, Labor 15, Jewish Home 12, Shas 11, United Torah Judaism 7, Hatnuah (Livni) 6, Meretz 6, Hadash 4, United Arab List 4, Balad 3 och Kadima 2 mandat.

Vilken koalition kommer nu att bildas från detta? Det är ännu oklart, men handlar mycket om vilka frågor Yesh Atid kommer att rikta in sig på: vikten av en fredsprocess och normala relationer med omvärlden, eller inrikespolitiska frågor som billigare bostäder och integration av ultraortodoxa i militär och arbetsliv. Utifrån detta kommer sedan koalitionen att sättas samman. Judiska Hemmet får det svårare om fredsprocessen hamnar på bordet, Shas kan inte gå med på för hårda krav om ultraortodoxas värnplikt. En dragkamp, och inte så lite kohandel. Men parterna får skärpa sig för de har inte så mycket tid på sig: senast om 45 dagar så ska en ny budget klappas igenom, annars blir det nyval, om jag förstått saken rätt.

För en mer ingående analys, läs utmärkt artikel på 972 mag.

Annonser

Om Anna
Anna Veeder är svensk auktoriserad turistguide i Israel. Guidar i Haifa, Galileen, Jerusalem, Tel Aviv, Nasaret, Masada och andra platser i Israel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: