Intervju med Elazar Stern

En av anledningarna till att jag startade den här bloggen var möjligheten att visa nyanserna i den israeliska politiken, bredden i frågeställningarna och presentera nya och okända politiker. Tvåstatslösningen är inte bara något som Meretz förespråkar utan ett koncept som delas av breda grupper i den sionistiska vänstern och mitten. Religiösa människor röstar främst till höger av värdekonservativa och utrikespolitiska skäl, men är i ekonomiska frågor  nära vänstern och mitten då de ofta representerar svaga grupper i samhället. Men det finns också religiösa som går över blockgränsen och sällar sig till ett mitten- eller vänsterparti.

Yediots politiska helgbilaga har en lång och intressant intervju med ex-generalen Elazar Stern, fallskärmsjägare som innehaft en rad tunga militära poster. Stern, som bor i det nationalreligiösa samhället Hoshaya i nedre Galiléen, gick i pension 2008 och ägnade sig i några år åt ideellt arbete, bl a frågor angående ultraortodoxas militärtjänst och integrationssvårigheter bland etiopier i Israel. Men nu i december 2012 så beslöt sig Stern för att ansluta sig till Tzipi Livnis parti ”Hatnua” (han kandiderar på fjärde plats på partiets lista) vilket utlöste en del bestörtning bland grannar och anhöriga. De flesta på Hoshaya röstar Habayit Hayehudi, Otzma LeYisrael eller Likud. Många av Hoshayas söner och döttrar studerar i religiösa institutioner på Västbanken och bosätter sig där permanent. Under Gazautrymningen 2005 hissade samhällets rabbin en svart flagga över sitt hus i protest mot vad många nationalreligiösa, både innanför gröna linjen och i bosättningarna, kallar ”fördrivningen”. Att i en sådan politisk omgivning ansluta sig till ett parti som målat tvåstatslösningen på sin fana inför valet är inte på något sätt okontroversiellt.

”Hur kan en person som du, en av de bästa vi har, en person med värderingar, ansluta sig till några av de lägsta personer som finns i Israel: Amram Mitzna och Amir Peretz?” frågade en av hans bekanta anklagande.

”Se vad som händer här”, svarade Stern. ”En person som Amram Mitzna – general i IDF, två militära hederstecken, f d beorgmästare i Haifa som av ideella skäl tog ett arbete som borgmästare i Yeruham (liten stad i Negevöknen) – beskrivs som en av de lägsta personerna i Israel på grund av att han har andra politiska åsikter. (…) Inte bara de som bor i Hoshaya älskar landet. Även de som bor i Kfar Shmaryahu och Tel Aviv älskar landet.”

Stern vill bryta stereotypen att nationalism är lika med Likud, och att judendom är lika med vägran att acceptera en tvåstatslösning. ”Jag vill återföra nationalkänslan till människor som inte röstar Lieberman, Bibi eller Bennett. Jag vill förklara att det sanna ”judiska hemmet” inte nödvändigtvis är de som motsätter sig en tvåstatslösning.” Stern stödjer en tvåstatslösning, både av moraliska skäl (”jag är son till Förintelseöverlevande och kan inte stödja diskriminering och förödmjukelse gentemot minoriteterna i Israel”) och av nationella skäl. ”Jag tror att om det finns en lösning så är det tvåstatslösningen. Det finns ingen annan lösning. (…) Jag tror på Tzipi Livnis logik som skiljer på de stora bosättningsblocken och de politiska bosättningarna. (…) Netanyahus byggnadsplaner är en fiktion i politiska syften, opium åt folket. Men det är ett antiisraeliskt beslut som skadar Israels intressen.”

Hur många röster Stern lyckas fiska från det nationalreligiösa lägret återstår att se. Men hans kandidatur är enligt min åsikt viktig då den motverkar den religiös-sekulära uppdelningen i det israeliska samhället, något Stern är mycket medveten om. Den motverkar också delegitimiseringen av mitten-vänstern som ”antisionistisk” och ”antireligiös”, vilket är en myt och en lögn i syfte att måla Likud och högern som de enda patriotiska partierna. Livni, som också har Amram Mitzna på sin lista, kan komma att göra ett mycket bättre val än förutspått bara för några veckor sedan.

Annonser

Om Anna
Anna Veeder är svensk auktoriserad turistguide i Israel. Guidar i Haifa, Galileen, Jerusalem, Tel Aviv, Nasaret, Masada och andra platser i Israel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: