Likud släpper video: Vänsterns absurda teater

Likud fick för några dagar sedan kritik för sin obefintliga valkampanj. Netanyahu är ingen kandidat, förklarade sakkunniga kommentatorer, han är premiärminister. Så snart hans beslutsamma min börjar pryda reklamskyltar så är han inte längre Ledaren med stort L utan en kandidat av flera. Netanyahus strategi är att skapa rubriker i tidningarna, inte att presentera sin politik för allmänheten. Detta lär vara en av orsakerna till de många nyheterna om nya byggnadslov i bosättningar runt om Jerusalem: Netanyahu vill visa högern att han minsann inte bara pratar utan gör. Dessutom, tillade en politisk kommentator i TV, lägger Netanyahu upp en reserv av färdiga byggnadslov utifall att Obama och EU börjar visa tänderna efter valet. Då kan Netanyahu säga till högerpartierna: hör här, regeringen byggde mycket innan valet. Nu får ni förstå att vi har stor press på oss och inte kan bygga lika mycket som förut. Netanyahu sneglar alltså hela tiden åt konkurrensen från höger, inte åt vänstern som väl egentligen är de som borde utmana honom.

Men igår släppte Likud en video som attackerar vänsterpartierna och utlöste en del uppståndelse. 

Konceptet (som bygger på videon Potter Puppet Pals: The Mysterious Ticking Noise”, en av ina barns favoriter) är mycket enkelt: Shelly tjatar om staten och kapitalet, Yair Lapid är en spegelfixerad egotripp, Tzipi Livni är obeslutsam huruvida om hon ska kandidera eller inte, Zehava Gal’on skriker ”Slut på ockupationen”, Tzipi Livni och Shaul Mofaz sysslar med imbördes käbbel, Zehava Gal’on skriker ”Extremvänster”. Slutkören: ”Tillsammans ignorerar vi det verkliga livet/att ignorera verkligheten är hyckleri”. Shelly kommer på vad det är som tickar: ”Bara en atombomb”. Pang.  Ahmadinejad: ”Det är bara en atombomb i fredligt syfte”.  Om någon missat poängen: Vänstern är sysselsatt med egotrippar, inbördes käbbel och tröttsamma socialistiska mantran och ignorerar helt de strategiska hoten mot Israel.

Likuds slogan lyder ”En stark premiärminister – ett starkt Israel”. Man behöver nog inte vara råfeminist för att tycka att detta är en aningen förenklad, styrkefixerad och tröttsam slogan. Men samtidigt är hoten mot Israel mycket verkliga. En kommunalpolitiker från Lod uttryckte just detta i radion i eftermiddags. ”Netanyahu är den enda som kan stå upp mot de faror som hotar Israel”, sade han. Han är inte ensam. För att utmana det konceptet behöver två saker ske: världssamfundet måste vara mycket tydligt på Israels sida gentemot hotbilderna i regionen (som inte på något sätt inskränker sig till enbart Iran), och vänster-mittenpartierna måste ena sig och presentera en plan för hur dessa hot ska bemötas. Så länge varje parti fokuserar enbart på ett problem i taget så får vi en haltande och mycket otillfredsställande valkampanj, där den starke och stabile har stort försprång framför tjafsande gaphalsar.

Annonser

Om Anna
Anna Veeder är svensk auktoriserad turistguide i Israel. Guidar i Haifa, Galileen, Jerusalem, Tel Aviv, Nasaret, Masada och andra platser i Israel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: