Demokratiska gränsdragningar

Petitioner till centrala valkommittéen om att förbjuda vissa partier från att ställa upp i nyvalet. Överläggningar på onsdag. Kvinnogrupper vill diskvalificera Shas och UTJ eftersom det inte finns några kvinnor med på dessa partiers listor. Partiledarna säger att inga kvinnor kommer att rösta på deras partier om kvinnor finns med på listorna. Man menar att det inte rör sig om diskriminering, utan om att Halacha dikterar olika roller för män och kvinnor. Alla är lika värda, men åtskillnad och blygsamhet är nödvändigt och bra.

Andra petitionärer vill diskvalificera de arabiska partierna. Vissa talar specifikt om att förbjuda Hanan Zoabi från att kandidera till Knesset. Andra vill diskvalificera Otzma LeYisrael.

Diskriminering, bristande lojalitet, rasism?

Annonser

Om Roy
Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation

4 Responses to Demokratiska gränsdragningar

 1. Roy says:

  Centrala valkommittéen diskvalificerar Hanin Zoabi. Ärendet går nu till HD..

 2. Bulten i Bo says:

  ”Andra petitionärer vill diskvalificera de arabiska partierna” meddelar våra svenska Israeler sina läsare helt lakoniskt. Jag noterar ingen indignation, ska det vara så?

 3. Roy says:

  Påminner om att några vill diskvalificera det extrema högerpartiet Otzma LeYisrael.

  Indignation? I Israel finns tusen extrema röster, åt alla håll och kanter. Demokratins gränser och innehåll utsätts ständigt för tester och prövningar (därav rubriken på inlägget). Om jag skulle aktiveras och bli upprörd av allt som sägs skulle jag inte hinna med nånting annat. Men i det här fallet så avfärdade ju centrala valkommittéen de som vill diskvalificera de arabiska partierna.

 4. Anna says:

  Den centrala valkommittén består av andra och tredje klassens politiker, förklarade en kommentator i TV igår. Men ordföranden är HD-domare. Han röstade emot och har alltid röstat emot. TV visade några incidenter från diskussionen, vilket inte direkt var någon komplimang för det demokratiska samtalet i Israel. Bl a utnyttjade Ahmad Tibi tillfället att uttrycka sitt förakt för politikerna i salen, vilket ledde till allmän uppståndelse och krav från ordföranden att ledamöterna skulle sluta uppföra sig som på dagis. Men denna fars gör det inte mindre allvarligt med de återkommande besluten att diskvalificera partier hit eller dit. Vänstern gjorde tydligt att man kritiserar Otzma LeYisraels kampanj men inte vill att partiet i sig ska förbjudas. Tydligt är att HD alltid får agera grindvakt. Jag skulle vilja kalla det bekymmersamt och något som skulle behöva rättas till från grunden. Värst indignerad är jag dock inte. Vill någon bli upprörd över fruktansvärda händelser i Mellanöstern så är just nu Aleppo och de palestinska flyktinglägren runt Damaskus lämpligare platser. Jag undrar vad Bulten hade sagt om Israel bombat en moské dit palestinier tagit tillflykt från strider mellan rebeller och regeringstrupper. Förmodar ett ramaskri och demonstrationer på torg i hela Sverige.

%d bloggare gillar detta: