Vad säger partiledarnas Facebooksidor om valkampanjen?

Morgonens nyheter handlar mest om dödsskjutningen i Conneticut, men på Facebook och Twitter är valrörelsen i full gång. Alla israeliska partiledare med undantag av United Torah Judaism har egna Facebooksidor där de lägger ut info, bilder och uppdateringar. Myllret av partier och de försumbara skillnaderna mellan flera av dem (vem kan på rak arm peka ut de ideologiska skillnaderna mellan Kadima, Hatnua och Yesh Atid?) gör det nödvändigt för partierna att profilera sig och driva en specifik fråga som väljarna kan identifiera dem med. En snabb Facebooksökning på ledarna för de största partierna ger en tydlig hänvisning till vilka valfrågor de olika partierna driver och också hur partiledarna vill uppfattas i allmänheten. Mycket intressant och lärorikt.

Först ut: Zehava Gal’on (Meretz) som i sin statusuppdatering kommenterar Meretz lista på kandidater med tillägget ”En röst på Meretz är en säker röst för social rättvisa och fred, separation av stat och religion, mänskliga rättigheter, kamp mot rasism, ett slut på ockupationen, jämställdhet och anställdas rättigheter”. Sidan pryds av en rad bilder på Meretz Knessetkandidater med slogan ”Meretz: en säker röst mot Bibi”. Och visst är Meretz mot Bibi. Men det lilla ordet ”säker” är inte riktat mot Bibi, utan mot Shelly Yachimovich som hittills vägrat att lova att Labor inte går med på en koalitionsregering med Bibi och Lieberman.

meretz campaign

Meretz och Labor fiskar röster i samma vatten, och konkurrensen är benhård. Samtidigt så måste man vara försiktig med frontalangrepp på likasinnade partier. Meretz fixar detta galant med ett enda ord. Ändå: de övertygar de redan övertygade och tar definitivt inga röster från högersidan – Likud och de religiösa partierna.

Shelly Yachimovich däremot verkar inte bry sig så mycket om att bråka med vänsterpartierna. För henne är det Bibi som är motståndaren. ”Den här bilden har jag gjort med vår nya app”, skriver hon i en statusuppdatering och uppmanar Laborväljare att skapa sina egna bilder. På Shellys bild står det ”Bibi är bra för Lieberman, Shelly är bra för dig”. Texten är en variant på hennes bakgrundsbild: ”Bibi är bra för de rika, Shelly är bra för dig”.

shelly bibi

Kampanjen – o, detta med intertextualitet i politiska slogans – är en pik till Bibis valslogan för några år sedan: ”Bibi – bra för judarna” (underförstått, han är tuff mot araberna). Men, märk väl: detta betyder fortfarande inte att Shelly inte förr eller senare hamnar i en koalitionsregering med Netanyahu & Co. Israelisk politik är mycket flexibel när det kommer till sådana beslut.

Både Labor och Meretz är partier med historia och tydlig ideologisk förankring. När vi närmar oss mitten blir det däremot svårare med den saken. Tzipi Livnis nya parti ”Hatnua” väljer istället att framhäva Tzipi Livnis utrikespolitiska erfarenheter. Bakgrundsbilden visar Tzipi med Sarkozy, Tzipi med Ban Ki-Moon, Tzipi med Obama, Tzipi med Bush och Peres, Tzipi med Hillary Clinton och Tzipi med amerikanska (!) flaggan som bakgrund. (Haram, som mina arabiska vänner skulle ha sagt. Vänta tills vi når högern, där är den israeliska flaggan garanterat allenarådande.)

tzipi

Att en israelisk politiker väljer att profilera sig genom sina amerikanska kontakter, och med en amerikansk flagga, är så vitt jag vet ganska ovanligt. Men Tzipis bilder riktas åt ett håll: Bibi Netanyahu, Mr. America i Israel, mannen som bott och levt i USA och kan Amerika utantill. Tzipi Livnis bilder säger: Bibi är inte längre den som kan garantera Israels relationer med omvärlden och främst med USA. Hans politik har lett till ansträngda relationer med EU och USA. Jag är den som kan fixa detta. Hatnua är inget riktigt parti, det är en grupp politiker som gillar Tzipi Livni. Slogan: ”Hatnua: under ledning av Tzipi Livni”. Partiet, det är jag.

Ex-journalisten Yair Lapid har nog en hel del bilder på sig själv med diverse politiker, rika och berömda personligheter men väljer istället att lägga upp partiets valslogan ”Vi har kommit för att förändra – Yesh Atid under ledning av Yair Lapid”. Lapid vill förändra den ”gamla” politiken, den som handlar om att positionera sig och göra smarta drag, och istället föra en ”ny” politik. Men partiets senaste kampanj, som uppmärksammades i gårdagens TV-nyheter, går helt i hans fars Tommy Lapids (Shinui) hjulspår. Yesh Atid-aktivister gick in i det ultraortodoxa Mea Shearim-kvarteret i Jerusalem och satte upp traditionella Pashkevil-plakat som dock hade ett annat innehåll än vanligt: de uppmanade till ”lika fördelning av bördan”, dvs krävde att ultrartodoxa ska göra militärtjänst och delta i arbetslivet. Bildtexten nedan lyder ”Ditt barn kommer att bära båren själv. Vi har kommit för att förändra – så att alla tjänar staten”.

yesh atid

Kadima verkar inte direkt ha någon kampanj, av Shaul Mofaz Facebooksida att döma. Mofaz har egentligen bara ett kort att spela ut som politiker: sin militära bakgrund och erfarenhet som ÖB och försvarsminister. I hans senaste statusuppdatering hyllar han de soldater som utmärkt sig under 2012. Till skillnad från Yachimovich, Lapid och i viss mån Livni kan Mofaz utmana Netanyahu i säkerhetspolitiska frågor, främst angående Hamas, Syrien och Iran. Men frågan är om det räcker för att fiska röster i Israels krympande sekulära medelklass. Förmodligen inte.

Så till det parti som utan större tvivel kommer att vinna valet: Likud under ledning av Benjamin Netanyahu. Intressant att notera att han använder den engelska versionen av namnet (Benjamin) istället för den transkriberade från hebreiska (Binyamin). Som naturlig vinnare behöver han varken lägga upp bilder på sig själv med tunga utländska politiker eller formulera spetsfyndiga slogans. Bibi visar upp en beslutsam min med den israeliska flaggan i fonden. Bakgrundsbilden visar Bibi iklädd svart sammetskalott (klassiskt rena former, ingen överdriven identifikation med bosättarrörelsens virkade kalotter) framför Västmuren, judendomens heligaste plats. Fler bilder visar Netanyahu, igen iförd svart kippa, tända Chanukkaljus vid Västmuren, och Netanyahu framför en mikrofon i premiärministerns kansli. Netanyahu är den patriotiske statsmannen personifierad, med ett djupt och osvikligt band till den judiska traditionen.

bibi

En statusuppdatering från igår förstärker intrycket av Netanyahu som den ståndfaste försvararen av Israel och det judiska folket:

”Over the weekend, Hamas held festivities and demonstrations in Judea and Samaria to mark 25 years since it was founded. With the approval of Abu Mazen, they called for the destruction of Israel and the expulsion of Jews from Jerusalem and from every point in the State of Israel. We have been here in Jerusalem, not for 25 years; we have been here in Jerusalem for 3,000 years. We have been in the Land of Israel for close to 4,000 years. We have a strong and steadfast national will, the continuous historical consciousness and strength of soul of a people that has struggled for its homeland and knows how to maintain its state. The State of Israel, Jerusalem and the Western Wall will remain ours forever.”

Netanyahus meddelande riktas åt två håll: dels åt vänstern och Tzipi Livni, som skarpt kritiserat Netanyahuregeringen för att ha förhandlat med Hamas men inte med Abu Mazen. Hamas och Abu Mazen är samma sak, säger Netanyahu: Hamas verkar med Abu Mazens goda minne. Men Netanyahu positionerar sig inte främst emot vänstern – den utgör inget hot och är i bästa fall en foglig koalitionspartner som gör det möjligt för Likud att positionera sig bekvämt i mitten av koalitionen – utan emot den religiösa nationalistiska högern i form av Netanyahus f d kanslichef Naftali Bennet. Netanyahu är minst lika bunden till den judiska historien och traditionen som Bennett, säger bilderna och texten. Netanyahu kommer inte att sälja ut landet Israel till araberna mer än Bennett kommer att göra det. Netanyahu är inte virkad-kippa-bosättare, han bär en klassisk svart kippa som får representera hela judenheten. Netanyahu är en statsman, inte en politiker, och han stoppar Bennett i bakfickan. Detta är extra påfallande då Netanyahu beslutat att göra gemensam lista med uttalat sekulära Israel Beiteinu inför nästa Knesset. Tydligt är att Netanyahu inte har lust att förlora de religiösa väljarna, även om han gjorde allt för att putta ner dem från listan och även aktivt blandade sig i de interna valen i Habayit Hayehudi. Även stora statsmän måste ibland försvara sig mot envetna konkurrenter på hemmaplan.

Avigdor Lieberman (Israel Beiteinu) tänder också Chanukkaljus på sin FB-sida, men använder ingen bakgrundsbild från Västmuren utan nöjer sig med en stor israelisk flagga. Lieberman verkar hålla en ganska låg profil just nu – han berättar om möten med sina politiker och ber om ursäkt för sitt tal om Zehava Gal’on, Shelly Yachimovich och Tzipi Livni som tjatiga polskor (alla tre krävde hans avgång pga anklagelserna om trolöshet mot huvudman, vilket vi skrivit om här i tidigare poster). Enda slogan i sikte: ”Ord är ord”. Lieberman sade igår att han kommer ta aktiv del i valkampanjen trots att han avgått, så vi får nog avvakta och se hur han kommer att uttala sig så snart detaljerna kring rättegången blir klara. Vi har inte hört det sista ordet från Lieberman än på länge.

Så sist men inte minst: Naftali Bennett, som vi redan skrivit om här och här/. Bennetts bakgrundsbild berättar om en ekonomi på uppgång. Just den där sicksack-pilen uppåt är en av Netanyahus varumärken, och Bennetts nedtoning av det religiösa budskapet till förmån för det ekonomiska är definitivt riktat mot Netanyahuväljare. Bennett behöver inte bevisa sin religiositet, till skillnad från Netanyahu, utan framstår istället som en modern pappa som promenerar i skogen med yngsta barnet i en sele på magen. ”Naftali Bennett – en början på något nytt””, lyder partiets slogan. Han attackerar Hamas och den palestinska myndigheten på samma sätt som Netanyahu, men till skillnad från Likud så har Bennett lagt fram en plan för hur konflikten ska hanteras, åtminstone temporärt. Precis som Labor och Meretz fiskar Likud och Habayit Hayehudi bland samma väljare. Frågan är inte vem som vinner – det gör Likud – utan hur stort inflytande uppstickaren Bennett kommer att få på högerkanten. 10 mandat eller 16? Kan Bennett dra till sig röster från de yngre och från soffliggarna? Valrörelsen har bara börjat – vi får tills vidare hålla ögonen på opinionsundersökningarna. Och på Facebook.

Annonser

Om Anna
Anna Veeder är svensk auktoriserad turistguide i Israel. Guidar i Haifa, Galileen, Jerusalem, Tel Aviv, Nasaret, Masada och andra platser i Israel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: