Utspel från Shelly Yachimovich, 17/12

Yachimovich kan tänka sig östra Jerusalem som huvudstad i en palestinsk stat. Hon menar dock att så länge som det finns något fredsavtal kommer hon inte att föreslå minskade budgetanslag för bosättningarna på Västbanken. Hon hänvisar till ”Clintons parametrar” och menar att de flesta i Israel, inklusive i Likud, håller sig till den utgångspunkten: ”1967 års gränser”, stora bosättningsblock ska dock finnas kvar och tillhöra staten Israel. Avoda är inte ett vänsterparti. Avoda är i mitten. Hon hänvisar till Rabin och talar om pragmatism. Det har aldrig handlat om romantiska fredsdrömmar. Avoda har alltid bestått av både hökar och duvor. Rabin var snarast en hök, men kom via analyser av läget och pragmatism fram till det låg i Israels intresse att agera proaktivt och välkomna fredsförsöken på 90-talet.

Israels vänster har under årens lopp kommit med en massa slogans angående palestinierna och freden, men detta har skett på bekostnad av de socioekonomiska frågorna. Avoda tar nu tag i ekonomin, på ett historiskt sätt. Hon avfärdar kritiken mot partiets ekonomiska politik. Den som säger att hennes plan är orealistisk, bör då presentera ett alternativ, för alla att beskåda och begrunda. Netanyahu borde berätta om de budgetnedskärningar han planerar att införa efter valet.

Yachimovich sa för några dagar sedan att Lieberman är ”korrupt” och ”farlig”. Hon kan inte tänka sig att sitta i samma regering som Beteinu-ledaren. Hon motsätter sig förhandlingar om erkännande och en uppgörelse och kommer att argumentera för att det blir en rättegång för Lieberman.

Hon hyllar Moshe Mizrachi, mannen som ”modigt” förhörde Lieberman. Åtalet har lett till anspänningar och stress inom Likud. Yachimovich tolkar Likudledarnas agerande och utspel i samband med åtalet mot Lieberman som att man inte alls är säkra på att vinna valet.

Gör den här intervjun och det här utspelet någon skillnad? Finns här några överraskningar, något som rör om i grytan? Nja. Det är fem veckor till valet. Det krävs nog mer aggressiva och fokuserade utspel för att på allvar utmana Likud/Beteinu.

Annonser

Om Roy
Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation

3 Responses to Utspel från Shelly Yachimovich, 17/12

 1. Bulten i Bo says:

  Ni som vet, har denna nyhet uppmärksammats i den israeliska valrrörelsen?

  http://www.haaretz.com/opinion/israel-s-ethiopians-suffer-different-planned-parenthood.premium-1.484110

 2. Roy says:

  Livni vs Yachimovich (plus lite Gal-On – det tydliga vänsteralternativet) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4321153,00.html

 3. Roy says:

  Lapid vs Yachimovich – bosättningarna och budgeten – http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4321515,00.html

  ”Yachimovich is effectively endorsing taking tax money from the Israeli middle class to settlements which will not be part of the State of Israel in a future agreement. It’s irresponsible,”

  ”Of course you can’t erase people, but what have we seen? Since the establishment of the Netanyahu government, settlement investment rose by 38%. Seeing as the number of settlers did not rise by 38%, there has been an increase in settlement investment including for those that will not be included in a future settlement, at the Israeli middle class’ expense.”

%d bloggare gillar detta: