Israelisk resiliens (perceptioner, siffror, valfrågor)

Artikel i Ynet – Social Resilience Index: Israelis feel less secure:  En av tre i Israel upplever att de bara har råd med det mest nödvändiga, att de lever på något slags miniminivå. Endast 26% anser att landet kommer att kunna erbjuda en ljus framtid för nästa generation. Endast 46% anser att medborgarna får bra skydd och hjälp av staten. I artikeln på nätet följer sedan detta: ”…and only 58% said that Israel was the best country for Israelis to live in.” Sammantaget visas en lång rad trista tendenser. Det vi ser idag är de ”sämsta” siffrorna på sju år. Förtroendet för myndigheterna sjunker, optimismen avtar och det blir allt svårare för alltfler att få ihop ekonomin.

Ökade farhågor för att man ska bli arbetslös. Endast 49% känner sig förvissade om att deras nuvarande jobb är säkert och tryggt.

Endast 22% (det lägsta siffran under de senaste sju åren) har förtroende för rättsväsendet. Endast 14% har förtroende för polisen. Lika dåligt ställt är det angående förtroendet för andra delar av samhället (sociala välfärdsåtgärder – 14%; sociala välgörenhetsorganisationer – 23%; media – 10%; politiska partier – 7 %.)

76% (den högsta siffran på sju år) anser att korruptionen inom regeringen är på en hög eller väldigt hög nivå. 77% anser att de politiska partierna är väldigt korrupta. 59 % anser att Knesset lider av svår korruption. Även övriga myndigheter och lokala institutioner får uselt betyg.

Så ser väljarna på verkligheten, på det som politikerna nu talar, bloggar och utspelar vitt och brett om. Det handlar alltså om förtroendekriser, om ökad polarisering, om ökade klyftor mellan fattiga och rika  – samt om stora skillnader i hur man uppfattar situationen i samhället. Men inte särskilt många tycks tro att Livni, Yachimovich och Lapid har något annat att erbjuda än more of the same.

Annonser

Om Roy
Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: