Kvinnlig representation i Knesset

På Facebook delas just nu ett diagram på hebreiska som istället för den vanliga höger-vänsterskalan placerar partierna enligt förekomsten (eller inte) av kvinnor på valbar plats till Knesset. Det är ett perspektiv som är värt att ha i åtanke när man diskuterar israelisk partipolitik och demokrati. I översättning ser den ut ungefär så här, från ”godtagbar kvinnlig representation” till ”full exkludering av kvinnor”:

Meretz (vänster-socialdemokratiskt): 2 kvinnor inklusive partiledaren finns på de första 5 platserna. 4 kvinnor bland de första 10.

Labor (socialdemokratiskt): 2 kvinnor inklusive partiledaren på de första 5 platserna, 3 bland de första 10. Av de kandidater som anses ha en reell chans att komma in i Knesset (18-19 mandat) är 30% kvinnor.

Yesh Atid (mittenparti): Bara en kvinna bland de första 5, dock 3 kvinnor på plats 6-10. Andelen kvinnor på Knessetlistan hänger mycket på om kandidaterna nummer 9 och 10 kommer in, vilket är tveksamt i nuläget.

Habayit Hayehudi (nationalreligiöst högerparti): En kvinna bland de första 5. Om de lyckas få 10 mandat eller fler så är 20% av Knessetkandidaterna kvinnor.

Hatnua (mittenparti): En enda kvinna – partiledaren – bland de första 5, nästa kvinna på plats 9 som i nuläget inte säkert kommer in i Knesset.

Balad (nationalistiskt arabiskt): En kvinna bland de första 5.

Likud Beiteinu (liberal/nationalistisk höger): Inga kvinnor alls bland de 5 första. Första kvinnan på plats 10. 25% kvinnor på reellt valbar plats.

Hadash/Raam-Taal (arabiska plus judiskt-arabiskt parti): En kvinna på plats 5 som förmodligen inte kommer in i Knesset.

Shas (orientaliskt religiöst): Inga kvinnor på listan.

United Torah Judaism: Inga kvinnor på listan. Kvinnliga kandidater är förbjudna enligt partiets stadgar.

Annonser

Om Anna
Anna Veeder är svensk auktoriserad turistguide i Israel. Guidar i Haifa, Galileen, Jerusalem, Tel Aviv, Nasaret, Masada och andra platser i Israel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: