Opinionsundersökningar 14/12; Liebermans avgång

Ynet -Mina Tzemach/Dahaf-instiutet: Likud Beteinu ner (jämfört med för två veckor sedan) två måndat till 35. Det nya olim-partiet ”Israelerna” upp ovanför Knessetspärren. Partiet leds av David Kun, nyhetsankare på ryska kanal 9. Kun stjäl röster från Lieberman. Avoda – 19.  Shas -11. Habayit Hayehudi -11. Hatnua -11. (Lite uppåt för Livni, möjlig Peretz-effekt). Yesh Atid – 8. UTJ – 6. Meretz – 4. Otzma LeYisrael – 2. Kadima under Knessetspärren.

Jpost: Likud/Beteinu – 35.  Avoda -17. Habayit Hayehudi – 16. Yesh Atid – 12. Shas – 10. Hatnua – 7. UTJ – 6. Meretz 6. Hadash -4. UAL – 4.  Balad – 3. Kadima, Am Shalem och Otzma LeYisrael under Knessetspärren.

Tillägg: hur kommer Avigdor Liebermans avgång att påverka opinionssiffrorna och nyvalet? Det återstår att se, men närmast gäller att han i och med avgången blir av med den parlamentariska immuniteten för att kunna ta sig an åtalet och rättsprocessen så snart som möjligt. I skrivande stund gör dock de flesta bedömningen att åtalet och avgången inte kommer att påverka Likud/Beteinus kampanj. Ur strikt juridisk synpunkt finns ingenting som hindrar Lieberman från att fullfölja kampanjen och ställa upp i nyvalet den 22:a januari. Väljarnas ges dock möjlighet att uttrycka sin syn på saken – har förtroendet för Lieberman skadats?

Annonser

Om Roy
Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation

5 Responses to Opinionsundersökningar 14/12; Liebermans avgång

 1. Anna says:

  Du får nog börja skriva en eulogi över Kadima. Sitter och tänker på alla mittenpartier som kommit och gått – Shinui, Mifleget Hamercaz, och nu Kadima. Var inte Rafi också ett sådant parti? Undrar hur länge Yesh Atid och Hatnua håller. Förmodligen ett eller två val.

  • Roy says:

   Ja, vem var det som sa att det inte finns något mittenrike – att detta tänkta mittenrike upphör att existera på valdagen? Det var Sharon som gav Kadima dess legitimitet och energi, och det var en unik situation, Olmert förvaltade detta väl, till en början. Under Livnis tid började det att gå utför, och med Mofaz som ordförande är det så dags för slutet. Och jag håller med -Yesh Atid och Hatnua håller nog inte så länge. Och efter Olmerts avgång och Baraks manöver via Aztmaot till regeringssamarbe med Bibi finns ingen som kan utmana Likud/Beteinu. En majoritet i Israel vill ha en biebermansk högerpolitik. Vi får se hur den kommer att fungera nästa år, när Obama tar nya initiativ för att återstarta förhandlingarna.

 2. Anna says:

  PS ser du att Habayit Hayehudi har gått upp till 16 mandat?? Det är väldigt mycket. Han tar av Likud och förmodligen också av Kadima.

  • Roy says:

   16 i den ena mätningen och 11 i den andra – men visst är det fråga om ett tydligt avancemang. Kan leda till gnissel och huvudvärk för Netanyahu, som visserligen dras till det nationalreligiösa men samtidigt måste få det att fungera med huvudsakligen sekulära Lieberman & Co.

  • Roy says:

   ”Likuds Moshe Feiglin blasts Bayit Yehudi” – Jpost.

%d bloggare gillar detta: