Naftali Bennett – den religiösa högerns nya stjärnskott

Den nationalreligiösa sektorn i Israel har traditionellt alltid röstat Mafdal, en förkortning för National Religious Party. Nationalreligiösa kallas de religiösa israeler som går med en virkad kalott på huvudet (och inte en sammetskalott), gör militärtjänst och låter sina barn ta del av sekulär undervisning parallellt med den religiösa. Deras fruar brukar bära hatt eller sjal på huvudet och kjol, gärna i färggrannt tyg som sticker ut i folkmassan. De flesta religiösa bosättare på Västbanken hör till den här gruppen. Många bor också innanför gröna linjen, som i den lilla by där jag bor i norra Israel. En klar majoritet av de nationalreligiösa som jag känner kommer att rösta på Mafdal, som inför det senaste valet gick ihop med en falang av Nationella Unionen under namnet Habayit Hayehudi (Jewish Home) och dess nya stjärnskott Naftali Bennett.

NaftaliBennett

Bennett är de moderna nationalreligiösas absoluta favorit. Han är ingen skäggig bosättare med Uzi över axeln som kör en manglad Peugeot. Han har inget larvigt smeknamn på Yiddish. Bennetts föräldrar invandrade till Israel från USA, han gjorde militärtjänst i elitenheten Sayeret Matkal (ÖB:s specialstyrka), han har universitetsexamen i juridik från Hebreiska Universitetet i Jerusalem och startade 1999 ett hitechföretag som sysslade med IT-säkerhet och gjorde 2005 en schyssst exit när företaget såldes för 145 miljoner dollar. Han bor inte på Västbanken utan i prestigefyllda Tel Aviv-förorten Ra’anana. Allt detta är något som majoriteten av nationalreligiösa med tydliga politiska åsikter på högerkanten men med två fötter i den moderna världen identifierar sig med, och röstar på.  Bennetts politiska karriär började 2006, då han anslöt sig till Netanyahus kampanj och sedan var chef för premiärministerns kansli fram till 2008. Rykten påstår att hans avgång berodde på återkommande bråk mellan Bennett och Israels självutnämnda First Lady, Fru Sarah Netanyahu. Bennett sade helt enkelt åt frun att hon inte kunde lägga sig i allt som hände på kansliet, det gick inte att jobba så. Då fick han veta var skåpet skulle stå. Sedan dess är Netanyahu och Bennett inte bästa vänner längre. Istället har Bennett blivit ett litet men seriöst hot mot Likud på högerkanten.

Under hösten lyckades Bennett både att vinna partiledarposten och sluta en överenskommelse med större delen av Nationella Unionen. (Den mest extrema falangen av Nationella Unionen tycker att Bennett och hans gäng inte är tillräckliga hardliners, och bildade istället partiet Otzma LeYisrael). Han har lagt fram en plan för ”conflict management”, alltså inte en självständig palestinsk stat utan något annat. Vad man än tycker om hans åsikter så är Bennett en mycket intelligent och kompetent politiker som säkert kommer att lämna avtryck i politiken från och med nästa Knessetrunda.

Titta på följande Youtubeklipp där Naftali Bennett debatterar med Ed Husain på CNN angående en möjlig israelisk markinvasion under det senaste Gazakriget.

Det följande klippet detaljerar Bennetts ”Tranquilizing Plan” där Bennett förespråkar att Israel ska annektera C-områden (den som lagt upp klippet ser det som ett bevis för apartheid, vilket inte är Bennetts idé, men videon är engelsktextad och autentisk). Enligt min åsikt skriver väldigt många israeler under på Bennetts synsätt och hans förslag på hur konflikten ska hanteras.

Annonser

Om Anna
Anna Veeder är svensk auktoriserad turistguide i Israel. Guidar i Haifa, Galileen, Jerusalem, Tel Aviv, Nasaret, Masada och andra platser i Israel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: