Toppstyrda kontra demokratiskt valda partilistor

Israel Democracy Institute, en tankesmedja med målsättning att stärka demokratiska värderingar och praxis i Israel, publicerade för några dagar sedan en rapport om hur de olika partierna väljer sina kandidater till Knesset. Inför årets val ser en kort sammanfattning ut så här:

Partiledningen eller partiledaren bestämmer

  • Yesh Atid (partiledare Yair Lapid)
  • Israel Beiteinu (partiledare Avigdor Lieberman)
  • Shas (Torahrådet lett av rabbin Ovadia Yosef)

Nomineringskommitté bestående av högt uppsatta partimedlemmar

  • Kadima

Interna val vid en partikongress vars delegater är valda av partimedlemmarna

  • Meretz
  • Hadash

Primaries – öppna val där alla partimedlemmar deltar

  • Likud
  • Labor
  • Habayit Hayehudi (Jewish Home)

Det sistnämnda alternativet låter onekligen som det mest direkt demokratiska systemet. Men just pga att det är ett så öppet system är det också ofta djupt korrupt.  Media rapporterar ofta om röstfiskare och lådor med röster, dvs ett system där en viss grupp (fackförening, samhälle, anställda vid ett visst företag osv) alla går med i samma parti och röstar på samma kandidat för att vinna förmåner av det ena eller det andra slaget. I det senaste valet berättades om hur Likudkandidaten Haim Katz skickade busslaster av anställda på Israels Aerospace Industry för att rösta för honom (Jerusalem Post: Katz may have broken law in campaign tactics). En målande beskrivning finns att läsa på bloggen The Jewish Worker (partimedlem i Likud): Party primaries in Israel, democracy at work or a big joke?. Labors primaries verkar ha genererat mindre konflikt i år (eller så har media varit mindre uppmärksamma angående dem, vem vet), men tidigare år har vi hört återkommande rapporter om professionella röstfiskare som t ex gjort upp med drusiska ledare om att rösta på en specifik kandidat. Detta är inget specifikt för varken Labor eller Likud. Kommer aldrig att glömma hur en väninna från en beduinby glatt berättade om hur hela samhället, några tusen valberättigade personer, alla röstat Shas i ett val för att sedan belönas med diverse byggnadslov, ökat stöd till kommunens budget och annat smått och gott. Att rösta utifrån en personlig ideologisk övertygelse var henne en helt främmande idé.

Primaries-systemet har utnyttjats mycket effektivt av ultranationalisten Moshe Feiglin, som övertygat stora mängder religiösa bosättare på Västbanken att ansluta sig till Likud för att påverka partiets politik inifrån och lyckats ganska bra. I de senaste valet landade Feiglin på 15:e plats, tillräckligt för att säkra en plats för Likud i nästa Knesset. Feiglins anhängare var en av anledningarna till att Sharon bröt sig ur Likud för att bilda Kadima, och förmodligen en av anledningarna till att Netanyahu beslöt att skapa en gemensam lista med de sekulära nationalisterna i Israel Beiteinu.

Annonser

Om Anna
Anna Veeder är svensk auktoriserad turistguide i Israel. Guidar i Haifa, Galileen, Jerusalem, Tel Aviv, Nasaret, Masada och andra platser i Israel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: