Shas update – lite kris och dramatik

Ultraortodoxa, sefardiska och israeliska partiet Shas har alltsedan 1984 vuxit till en stabil maktfaktor i landets politiska liv. I bakgrunden tronar den andlige ledaren Rav Ovadia Yosef. På 90-talet leddes partiet av Aryeh Deri. Men samma år (1999) som partiet uppnådde ett rekordresultat (17 mandat), dömdes Deri till fängelse för korruptionsbrott. Domstolen fann det bevisat bortom varje rimligt tvivel att han hade tagit emot mutor ($155 000) under sin tid som inrikesminister. Deri hamnade i finkan (dömdes till tre år men kom tack vare gott uppförande ut 2002 efter 22 månader i Massiyahu-fängelset) och Shas sjönk ner till 11 mandat i valet 2003. Under de senaste åren har Eli Yishai varit partiets ledare. Men så annonserade Deri comeback och det blev en maktstrid; Yishai lyckades dock hålla sig kvar på toppen, och Deri är nummer två på listan. (Men igår beskrev han sig själv som ”styrelsens ordförande” och klargjorde att han fortfarande är den som kontrollerar partiet, ynet). Nr 3. i Shas är Ariel Atias. Ovadia Yosef vill se ett ledarskapssamarbete.

Andra förvecklingar inom Shas: krisen som i år ledde till att Chaim Amsallem lämnade skutan och bildade ett nytt parti (Am Shalem). Och så det senaste – Rav Amnon Yitzhak, en gammal fiende till Shas, planerar att bilda ett nytt parti som kan komma att stjäla röster från Shas. I en intervju i ultraortodoxa radiostationen Kol Hai sa Amnon Yitzhak att Shasfolket är dödligt rädda för honom. Han hävdade vidare att Ovadia Yosef hålls ”fängslad” av familjmedlemmarna; sonen Moshe och dennes hustru Yehudit sägs vakta dörrarna och isolera Ovadia Yosef – endast personer som ”passar” Yehudit och Moshe får träda in och träffa Ovadia. En annan av Ovadias söner, Rav David Yosef, har tidigare i den synagoga som Amnon Yitzhak vanligen besöker kritiserat (finns inspelat på band) de partier som ”lovar bröd för en shekel och som välkomnar de som har avfallit från den rätta vägen”. Kritiken är alltså enligt de flesta bedömare tydligt riktad mot Amnon Yitzhaks partiplaner. Han blev väldigt upprörd av detta och hävdar dessutom att han har hotats av folk från Shas: ”om Amnon beter sig som han ska och gör det rätta kommer han att få träffa Ovadia. Om han inter beter sig på rätt sätt kommer han att bli skadad.”

Men eftersom Deri´s upprepade attacker mot Amsallem inte fick önskad effekt (opinionsmätningar indikerar 2-4 mandat för Am Shalem) så väljer nu Shasledarna att försöka tiga ihjäl Rav Amnon Yitzhak.

Shas är som sagt en tydlig maktfaktor i Israels politiska liv. Man räknar med att vara med i nästa regering och få ett antal ministerposter m.m. Netanyahu räknar med Shas. Men Amsallem ser ut att stjäla en bit av den kaka som Yishai, Deri och Atias hoppas på. Och Rav Amnon Yitzhak kan möjligen åsamka Shas ytterligare skada. Och samtidigt iakttas allt detta av exempelvis Yair Lapid (Yesh Atid), Shelly Yachimovich (Avoda) och Tzipi Livni (Hatnua) – och de kommer förstås att fortsätta med sin kritik mot Netanyahu och dennes lierade inom den högerreligiösa sfären.

Annonser

Om Roy
Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: