Kampanj stoppad på grund av rasism

Lite ordning och reda är det ändå i det israeliska valsystemet. Imorse rapporterade radion att Israels centrala valkommitté diskvalificerar en kampanj av högerextrema ”Otzma Leisrael” på grund av att den anses rasistisk. För någon vecka sedan satt stora skyltar uppsatta på en gångbro över vägen ner till Tiberias. Kul med slagord på arabiska, tänkte jag. Men vad är det för parti som kallar sig ”Israels Styrka” samtidigt som de kräver ”jämlikhet” på arabiska? Nästa skylt förklarade saken. ”Skatter”. Och nästa (bild nedan): ”Lojalitet – för utan skyldigheter, inga rättigheter”.

otzmacampaign

Israel Beiteinu gjorde en liknande kampanj inför förra valet – ”Utan lojalitet, inget medborgarskap”. Den demokratiska grundprincipen om medborgerliga rättigheter, som man inte behöver jobba sig till eller förtjäna genom att vara snäll och lydig, verkar ha gått vissa förbi. Men glädjande nog så verkar israeliska väljare inte speciellt imponerade av Kahaneinspirerade ”Otzma Leisrael”. Enligt undersökningen nedan får de 0 mandat. Hoppas det förblir så.

Tillägg av Roy:

Ordföranden i valkommittéen är Elyakim Rubinstein, domare i Högsta Domstolen. 1997-2004 var han landets JK. I beslutet att stoppa kampanjen säger han att den utmålar den arabiska sektorn som illojal. Annonsen utgör därför en rasistisk förtals- och smutskastningskampanj av hela den arabiska sektorn. Meretz, som stod bakom petitionen mot annonsen, sa att kommitéens beslut är unikt, och att den stoppar en rasistisk kampanj vars like aldrig tidigare har skådats i Israel.

JK Yehuda Weinstein har dock tidigare sagt att kommittéen inte har rätt att fatta beslut av den här typen. Rättstekniska meningsskiljaktigheter alltså mellan Rubinstein och Weinstein.

Företrädare för Otzma LeYisrael hänvisar till JK Weinstein samt till yttrandefriheten och säger att man ska överklaga kommittéens beslut.

Annonser

Om Anna
Anna Veeder är svensk auktoriserad turistguide i Israel. Guidar i Haifa, Galileen, Jerusalem, Tel Aviv, Nasaret, Masada och andra platser i Israel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: