Dramat kring utrikesminister Lieberman

Utrikesminister Avigdor Lieberman (Israel Beiteinu) har varit föremål för olika polisutredningar sedan 1996. De allvarligaste anklagelserna handlade om pengatvätt och att ha hindrat rättvisan genom att påverka vittnen. Idag publicerade chefsåklagare Yehuda Weinstein sitt beslut angående Liebermanaffären: det ”stora” åtalet läggs ner, men en mindre anklagelse som handlar om att Lieberman fått information om den pågående polisutredningen mot honom genom den dåvarande israeliske ambassadören till Vitryssland, en av Liebermans utnämningar.

Ikväll kl 20 höll Lieberman ett möte med unga Israel Beiteinu-aktivister i Tel Aviv, dit även pressen kom. Lieberman anser sig ha blivit förföljd av polis och statsåklagare med uppbackning av pressen. Han kallade Tzipi Livni (Hatnua), Shelly Yachimovich (Labor) och Zehava Galon (Meretz) för ”den polska gruppen”, ”de tre kärringarna” (att kalla någon för ”polania” på hebreiska betyder ungefär tjatande/gnällig kvinna som bekymrar sig för mycket) och förklarade att han tänker läsa igenom anklagelserna emot honom och diskutera konsekvenserna med sina advokater. En av Liebermans advokater förklarade tidigare i TV ikväll att han inte ser någon orsak för Lieberman att avgå i nuläget.

Skulle Lieberman avgå så är det ett slag för Netanyahu, men förmodligen inte ett svårt slag. Israel Beiteinus väljare är medvetna om misstankarna mot Lieberman och bryr sig förmodligen inte alls om huruvida han anklagas för korruption eller inte. Om Lieberman beslutar att inte avgå så kommer vänsterpartierna (Meretz, Labor och förmodligen också Hatnua) att lägga in petitioner till Högsta Domstolen. Frågan är också hur statsåklagare Weinstein och den allmänna opinonen kommer att förhålla sig.

Min gissning är att Lieberman inte avgår utan kräver en snabb rättegång för att få historien bakom sig. Petitioner till HD kommer att orsaka en viss uppståndelse men inte nämnvärt minska stödet till Lieberman och Israel Beiteinu. Under tiden kommer Lieberman att fortsätta påhoppen på fienden för dagen: Israels arabiska medborgare, EU-länder som kritiserar bosättningspolitiken, statsåklagarämbetet, polisen och media.

Annonser

Om Anna
Anna Veeder är svensk auktoriserad turistguide i Israel. Guidar i Haifa, Galileen, Jerusalem, Tel Aviv, Nasaret, Masada och andra platser i Israel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: