Arabiska partier och valdeltagandet i den arabiska sektorn

En arbetskollega, kristen palestinska från Nasaret, berättade vid lunchen att hon inte är säker på att hon kommer att rösta i nästa val. ”Intagningskravet i arabiska partier är att du måste vara korrupt”, sade hon. ”Eventuellt röstar jag Hadash, men egentligen känns det som om ingen representerar mig”. Hon är ung, har universitetsexamen från Israels tekniska universitet Technion i Haifa och jobbar med kvalitetskontroll på ett hitechföretag. Känslan att ingen representerar henne delar hon med många andra i Nasaret och andra arabiska samhällen i Israel. I valet 2009 låg valdeltagandet totalt på 64.7%, och bara 53% i den arabiska sektorn.

För en utmärkt analys av orsaker, förklaringar och trender, se Israeli Democracy Institutes rapport från 2009: Participation, Abstention and Boycott: Trends in Arab Voter Turnout in Israeli Elections. Från att tidigare varit en fråga om ”hur kommer Israels arabiska medborgare att rösta” (dvs, kommer de att rösta på sionistiska eller antisionistiska partier), så handlar det idag mer om ”kommer Israels arabiska medborgare att rösta eller bojkotta valen”. Orsakerna till detta är naturligtvis komplexa, men rapporten identifierar ett antal återkommande teman:

1. Minskat intresse för politiken i det israeliska samhället som helhet (#politikerförakt).

2. Ökat medvetande om den arabiska sektorns marginella ställning och minimala inflytande över israelisk politik.

3. Missnöje med de arabiska politikerna på grund av deras oförmåga att skapa förändring och för att de övergivit de ”vanliga” medborgarnas intressen till förmån för den nationella palestinska kampen.

4. Vägran att rösta i protest mot den politiska verkligheten (konflikten med palestinierna). Vissa grupper betraktar valdeltagande som en splittring av det palestinska folket, mellan de som bor i Israel och de som befinner sig på Västbanken, i Gaza eller utanför landet. Den islamiska rörelsens norra gren ser valdeltagande som inkompatibelt med islam.

Organisationen Adalah – Legal Center for Arab Minority Rights in Israel har lagt upp ett informativt Q&A: Israeli Elections and Arab Parlamentarians om Israels arabiska partier i valen 2013, inklusive detaljer angående försök att stoppa deras medverkan genom petitioner till Israels centrala valkommitté. Om dessa petitioner röstats igenom kan beslutet överklagas till Högsta Domstolen. Inga arabiska partier har hindrats av HD från att delta i valet sedan 1965.

Annonser

Om Anna
Anna Veeder är svensk auktoriserad turistguide i Israel. Guidar i Haifa, Galileen, Jerusalem, Tel Aviv, Nasaret, Masada och andra platser i Israel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: