Shelly Yachimovich och palestinierna

Idag på morgonen rapporterar Haaretz att Shelly Yachimovich kritiseras av sina egna partimedlemmar efter att partiet i de senaste opinionsundersökningarna rasat från 24 mandat till 17. Anledningen är Tzipi Livnis nya parti Hatnua, som enligt analyser inte tar röster från högerblocket (främst Likud-Israel Beiteinu) utan från väljarna inom vänsterblocket, som rör sig mellan Yair Lapids ”Yesh Atid”, Tzipi Livnis ”Hatnua” och Shelly Yachimovich Arbetarpartiet. Tzipi Livni driver förhandlingar med palestinierna som sin främsta valfråga, vilket är lite kul med tanke på att hon är ex-Likudnik som flydde från Likud till Kadima under Sharon. Arbetarpartiet under Shelly har hittills vägrat att göra ockupationens varande eller inte varande till en valfråga, främst för att kunna locka Likudväljare som tröttnat på Netanyahus neoliberala ekonomiska politik. Många uppfattar detta som att Shelly sneglar åt höger – hon vill hålla dörren öppen för en koalition med Netanyahu och de ultraortodoxa efter valet, för att sedan sitta i regeringen och driva sina egna frågor. Men opinionsundersökningar visar att den strategin inte funkar – Labor tar inget från Likud, inte heller Livni. Kan kritiken inom partiet leda till att Arbetarpartiet blir tydligare angående utrikespolitiken?

Bakgrund: Ledaren för Arbetarpartiet Shelly Yachimovich är f d journalist och programledare för populära Hakol Dibburim, ett två timmar långt aktualitetsprogram i radions Reshet Bet- kanal. Hon tog redan då upp många sociala frågor, kvinnors ställning i samhället och glappet mellan centrala Israel och periferin (Galileen och Negev). Innan valet 2006 hoppade hon av journalistiken för att ansluta sig till Arbetarpartiet, rekryterad av f d fackföreningsledaren Amir Peretz. I ett arbetarparti fullt av egon och inre splittring gick Shelly i mycket sin egen väg. Hon har undvikit att tala om utrikespolitiken, Iran, palestinierna och tvåstatslösningen. Istället har hon varit pådrivande i lagförslag som rör anställdas rättigheter och försök att begränsa de ökande inkomstklyftorna (direktorslöner, bonusar osv.). Hon har också ofta talat emot privatisering av statlig egendom och naturresurser (gas, Döda Havsfabrikerna).

 

Annonser

Om Anna
Anna Veeder är svensk auktoriserad turistguide i Israel. Guidar i Haifa, Galileen, Jerusalem, Tel Aviv, Nasaret, Masada och andra platser i Israel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: