Äntligen – val i Israel!

Det var verkligen länge sedan sist. I mars 2009 vann Kadima under Tzipi Livni valet, men lyckades inte bilda regering då högerblocket var större än vänsterblocket.

The winner does not always take it all, med andra ord. Och nu är det alltså dags igen. Den 22 januari 2013 väljer israeliska medborgare det parti som de vill ska representera dem i nästa Knesset, nummer 19 i ordningen. Spänningen är just nu inte direkt olidlig – 81% av israelerna förutspår att nuvarande premiärminister Benjamin ”Bibi” Netanyahu ska ta hem valet igen, som ledare för den gemensamma Likud-Israel Beiteinu-listan. Den politiska utvecklingen i Mellanöstern är inte heller nödvändigtvis beroende av vilken israelisk politiker som vinner nästa val. För dem som nöjer sig med frågan ”Vad händer nu med fredsprocessen?” eller ”Kommer Israel att bomba Iran?” är den här bloggen överflödig. De kan lugnt dra täcket över huvudet och vänta till i februari eller så innan de behöver kolla läget igen. Men för dem som tycker att israelisk politik med alla dess intriger, avhopp, svek och ”kombinot” är spännande i all sitt kollektiva vansinne så lovar vi att lägga upp så mycket info, analyser och kommentarer som vi orkar med fram tills en regering bildats, minst. ”The full Israeli experience today is a living political science experiment”, skrev Thomas Friedman i sin senaste krönika. Ett rörigt, ibland bråkigt, definitivt högljutt experiment. Men kul. Nu kör vi.

Annonser

Om Anna
Anna Veeder är svensk auktoriserad turistguide i Israel. Guidar i Haifa, Galileen, Jerusalem, Tel Aviv, Nasaret, Masada och andra platser i Israel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: